Vzdušné boje aliančních „tygrů“ v simulátorech CLV LOM PRAHA

V Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA se uskutečnil Mini Tiger Meet 2024, jehož organizátorem byla náměšťská 221. vrtulníková letka. Tyto aktivity jsou důležitou součástí aliančních Tiger Meetů a Česká republika je již několikrát hostila. Tentokrát se čtyřdenního setkání zúčastnilo šest „tygřích“ letek ze čtyř sousedních zemí.

Vojenské letiště Pardubice nebylo pro konání Mini Tiger Meetu vybráno náhodně, neboť velký podíl na organizaci letošního „tygřího minisetkání“ měl ředitel pardubického Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA Jaroslav Špaček. Právě on stál u vzniku „tygří“ tradice českého vrtulníkového letectva, a i díky jemu se tehdejší přerovská 331. letka bitevních vrtulníků stala vůbec první „tygří“ letkou z někdejších zemí Varšavské smlouvy, která získala status plného členství „full memberhip“ a později vyhrála i putovní trofej pro nejlepší „tygří“ letku, tzv. The Silver Tiger Trophy. Od roku 2016 je Jaroslav Špaček navíc čtvrtým čestným poradcem NATO Tiger Association.

Nejsilnější účast tentokrát zajistili příslušníci německého letectva s dvěma letouny Tornado IDS z Taktisches Luftwaffengeschwader 51 (TLG51) v severoněmeckém Schleswigu, které doplnila jedna spárka Eurofighter Tyohoon EF2000T od Taktisches Luftwaffengeschwader 74 (TLG74) z bavorského Neuburgu. Po zemi pak do Pardubic přijeli polští stíhači „efšestnáctek“ z 6. ELT v Poznani-Krzesinách a rakouští piloti EF2000 od 2. Staffel z rakouského Zeltwegu. Na Mini Tiger Meetu samozřejmě nechyběli jak „domácí“ organizátoři, tak čáslavští příslušníci z 211. taktické letky.

Hlavním bodem programu v CLV LOM PRAHA byla sobotní celodenní činnost v Taktickém simulačním centru, kde měli účastníci možnost vyzkoušet si schopnosti výcviku pilotů v TSC, které bylo na závěr okořeněno soutěží o nejlepšího pilota ve vzdušných bojích „kdo z koho“. Také prezentace Střediska pozemního a syntetického výcviku se simulátory vrtulníků Mi-171 a Enstrom 480B-G, jakož i hangáru oprav letecké techniky všechny přítomné velice zaujala.

V mezičase měli právě „nebojující“ účastníci setkání možnost porovnat své síly v několika soutěžích zručnosti, mezi které patřila i chůze na chůdách, v níž exceloval jeden z polských pilotů F-16, nebo chůze na “pětilyžích”, zaměřená zase na týmovou souhru. Dramatičnost nepostrádaly ani závody v letkovém hadraplánu.

„Setkání v rámci pardubického Mini Tiger Meetu se bezesporu velmi vydařilo a účastníci odjeli či odletěli zpět na své domovské základny s tím, že se podařilo prohloubit nejen vztahy mezi účastníky, nebo posílit tzv. Tiger spirit, ale především došlo k výměně pracovních zkušeností ve všech oblastech létání,“ říká ředitel Centra leteckého výcviku LOM PRAHA Jaroslav Špaček.

Autor: Pavel Lang
Foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.