Flotila „Albíků“ dosáhla významné letové mety

Před několika dny dosáhlo pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV), které spadá pod strategický státní podnik LOM PRAHA, s. p. významné profesní mety – 20 tisíc letových hodin na vojenských letounech L-39C Albatros. Tohoto důležitého profesního milníku bylo dosaženo na cvičném proudovém letounu s evidenčním číslem 0445, pilotovaném studentem poručíkem Ladislavem Valouškem z 21. základny taktického letectva, s nímž byl v kabině přítomen instruktor Václav Tyrychtr.

Aero L-39 Albatros je proudový podzvukový cvičný letoun vyvinutý v šedesátých letech 20. století v československém Aeru Vodochody. Letoun určený pro základní, pokračovací i bojový letecký výcvik, ve verzích, které umožňují instalaci výzbroje (L-39C, L-39ZO, L-39ZA) může být použit jako lehký bitevní letoun, omezeně může působit i proti vzdušným cílům. Díky letovým vlastnostem a snadné ovladatelnosti je vhodný i pro leteckou akrobacii.

V České republice provozuje letouny L-39C jen Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. Zmíněný „Albík“ s trupovým číslem 0445 byl v roce 2004 předán k nově vytvořenému pardubickému Centru leteckého výcviku, kde slouží do dnešních dnů.

„Těší mě skutečnost, že pro Vzdušné síly Armády České republiky dokážeme i v tomto nelehkém období zabezpečit plnohodnotný letecký výcvik vojenských pilotů,“ říká ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva.“ 

Text: Jitka Šuláková

Foto: Jitka Šuláková a Richard Tesař