Historické exponáty ve vzduchu

Pokud to technický stav letadel, a především proticovidová opatření dovolí, bude státní podnik LOM PRAHA i v roce 2022 prezentovat na veřejnosti dva létající historické exponáty: Let C-11, OK-JZE a Zlín Z-381, OK-BSA. „V letošním roce je plánovaný provoz v rozsahu smluvních podmínek a zajištění prezentace letadel dle vzájemné dohody Vojenského historického ústavu a LOM PRAHA,“ říká zástupce ředitele Centra leteckého výcviku pro letecký výcvik a pilot i obou výše uvedených strojů Tomáš Bruštík.

Ohlédnutí za loňskou sezónou „céjedenáctky“ a „basy“ není zcela idylické. Důvod? SARS-CoV-2. Letoun C-11 nalétal 12 hodin a 40 minut. Štěstí mít jej v programu měli pouze organizátoři Aviatické pouti v Pardubicích a Sletu československých letadel ve Vyškově. Bohužel více covidové restrikce nepovolily.  

Letoun C-11 je nyní na letišti v Praze-Kbelích a probíhají na něm předepsané práce. Tady bude uložen až do jarních měsíců, kdy bude proveden jeho zálet za účelem prodloužení letového osvědčení.

Zlín Z-381, OK-BSA byl předán k provozování do LOM PRAHA s.p. v květnu 2021. Následně přeletěl do Pardubic. Po provedení nutných prací byly provedeny dva lety. Jednalo se o lety na seznámení s letounem pro připravované přeškolení pilota Antonína Karmazína a na vlastní udržení letové způsobilosti před odstavením letadla k provedení předepsané údržby. Souběžně probíhala komunikace technického personálu CLV Pardubice s Úřadem civilního letectví k přijetí způsobu údržby a k administrativnímu a letovému řešení použití alternativní vrtule.

Letoun je aktuálně, a to podle smluvních podmínek, uložen na pardubickém letišti. Summa summarum, „basa“ byla provozována minimálně, de facto jen při přeletu Kbely Pardubice a při výše zmíněných dvou letech.

„Pokud to provozní podmínky umožní, navíc se uzavře dodatek ke smlouvě o výpůjčce a zajistí se přepojištění letounu C-11, je v plánu přeškolit na tento letoun nového pilota, a to Martina Šonku,“ dodává T. Bruštík.

Předpokládané akce pro létající historické exponáty na letošní rok jsou: certifikační display soustředění v Roudnici nad Labem, zahájení sezóny Leteckého muzea Kbely, Pražská muzejní noc, Tankový den Lešany, Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR v Ostravě, Aviatická pouť v Pardubicích, Slet čs. letadel v Rakovníku a Letecký den v Chebu.

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv Centra leteckého výcviku LOM PRAHA s.p. a VHÚ