Dvě generace pilotů společně v Let C-11

To, že státní podnik LOM PRAHA provozuje na základě dohody s Vojenským historickým ústavem jediný létající exponát Let C-11 (imatrikulace OK-JZE, v. č. 171511), je již obyčejnou zprávou. Mimořádným sdělením je však společný let dvou pilotů „Cé jedenáctky“, a to služebně i věkem nejstaršího a služebně i věkem nemladšího Antonína Dytrycha a Tomáše Bruštíka.

Čtyřiaosmdesátiletý Antonín Dytrych létal na C-11 v sedmdesátých letech minulého století ve známé akrobatické skupině „Boleslavská čtyřka“. Tomáš Bruštík, zástupce ředitele Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA, nyní předvádí C-11 na leteckých dnech napříč Českou republikou a tím pomáhá udržovat historický odkaz čs. letectva.

Zástupci dvou generací pilotů společně usedli do C-11, jednomotorového dvoumístného dolnoplošníku určeného pro pokračovací výcvik vojenských letců nevyjímaje také nácviky střelby, bombardování, fotoprůzkumu, na roudnickém letišti. Z tamní dráhy odstartovala tato ojedinělá posádka k letu, který se nepochybně zapíše do paměti letecké veřejnosti.

Text: Pavel Lang

Foto: Lukáš Syrový a Tomáš Ratimec