První den Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR přinesl LOMu PRAHA řadu zajímavých epizod

Včerejší den na mezinárodní přehlídce vojenských, bezpečnostních a záchranných jednotek Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky přinesl státnímu podniku LOM PRAHA řadu zajímavých epizod. Uskutečnily se jak na mošnovském nebi, tak při neformálních jednáních se zahraničními i tuzemskými společnostmi obranného průmyslu. Mezi nimi nechybělo ani pracovní jednání se zástupci společnosti Bell Textron o nadcházející součinnosti při přezbrojení Armády České republiky na novou vrtulníkovou platformu H-1.

V letovém programu nechyběla originální ukázka stávajícího a budoucího cvičného letounu L-39C a L-39NG, kterou se jako výrobce prezentovala společnost AERO Vodochody AEROSPACE a jako provozovatel Centrum leteckého výcviku LOM PRAHA. Příklad z českého leteckého průmyslu, jakožto letové nasazení pilotů Vladimíra Továrka a Kamila Kopáče, potěšilo stovky leteckých fajnšmekrů.

Za účasti vrcholných představitelů Ministerstva obrany ČR a Vzdušných sil Armády ČR uzavřely LOM PRAHA a Lockheed Martin Corporation Memorandum o porozumění. Společné memorandum vytváří základní rámec pro zamýšlenou průmyslovou spolupráci v České republice a předpokládá uzavírání budoucích dílčích smluv ke konkrétním projektům, včetně těch, které souvisí s programem potenciálního pořízení letounů páté generace pro Armádu České republiky.

 

Autor: Pavel Lang