Fair play, které si zaslouží potlesk a úctu

Milan Záhorský je pilotem v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. Profesionální výkony však odvádí nejen ve vzduchu, ale také na zemi. Jelikož se s vervou pustil do automobilových rallye, s nadsázkou lze říct, že kromě víceúčelového vrtulníku Mi-17 naviguje ještě závodní vůz Peugeot 106 S v týmu KS Racing 53.

Není sporu o tom, že v Českomoravském poháru v rallye zažívá se svým parťákem Kazimírem Straňákem nemálo adrenalinových chvil. Ta poslední se jim stala na nedávné Rallye Železné hory, která se jela v okolí Chrudimi, Přelouče a Pardubic a na programu měla šest měřených rychlostních zkoušek.

RZ, to je boj o každou vteřinku. Ke cti posádky Straňák – Záhorský slouží, že ani při maximálním závodním vypětí nezapomněli na principy fair play. Že v soutěži bojovali čestně a podle pravidel se přítomní mohli přesvědčit bezprostředně po skončení Rallye Železné hory 2023.

Zde je originál zprávy, kterou ředitel soutěže Marek Šimík obdržel:

Dobry den, dnes jsme si volali, ze jsem po zhlednuti onboardu zjistil, ze si zaslouzime penalizaci startovni cislo 94 Stranak -Zahorsky na rz 1 okamzite to hlasime. Netesilo by nas takove umisteni, protoze je to fair play. Dekuji Stranak Kazimir a Zahorsky Milan.

Jinými slovy, v pondělí ráno se ozvala posádka st. č. 94, Straňák – Záhorský. Kazimír si nebyl jistý průjezdem retardéru před obcí Urbanice na RZ 1, ale na základě záznamu z onboardu si potvrdil neprojetí posledního prvku a přesto, že nebyl přesně vytyčen pořadatelem, přihlásil se k penalizaci, která posádku odsouvá ze 3. místa ve třídě A2.

  1. S. Dodatečně bylo změněno pořadí v závodu a Kazimír s Milanem předali pohár jiné posádce…

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA s.p. a Čestmír Doubrava