Vrtulníkový instruktor Milan Záhorský na startu automobilových rallye

Devětadvacet let služby v armádním letectvu, devět zahraničních misí v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu, nespočet cvičení doma i v zahraničí. Dnes profík, který svými profesními zkušenostmi a cennými radami několik let připravuje a zaškoluje budoucí letce jako pilot a instruktor bezpečnosti letů v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA.

Tak by se dal ve zkratce charakterizovat veterán vrtulníkového letectva kapitán v z. Milan Záhorský (slangově přezdívaný Chrt), který za dobu své kariéry nalétal přes čtyři tisíce letových hodin. Ale ani tento pracovní adrenalin ve vzduchu mu nestačí! Jeho největším koníčkem se mu staly koně pod kapotou závodního vozu Peugeot 106 S a jako navigátor se se svým parťákem Kazimírem Straňákem v jeho týmu KS RACING 53 účastní automobilových rallye.

Do Českomoravského poháru v rallye patřil také závod Podorlická rallye, který se jel letos v květnu v Královéhradeckém kraji. Soutěžní týmy se musely poprat s osmi rychlostními zkouškami na trase o celkové délce 73,36 kilometrů. Tým KS RACING 53, ve kterém jezdí Milan Záhorský–Chrt, prosvištěl náročným terénem start-cíl naprosto bezpečně a v kategorii A2 skončili na skvělém 3. místě.

„Přiznávám, i na čtyřech kolech je to pro mě adrenalin. Začali jsme s parťákem jezdit před necelými dvěma lety, zalíbilo se nám to a myslím, že nás to jen tak nepustí. V rámu závodního auta je to podobné jako v kokpitu. Jediné, co se liší, je prostředí. U vrtulníku je to ve vzduchu, v autě jste na tvrdém terénu na zemi. Ale pořád je to o souhře týmu. Jedeme jeden na druhého a stačí zaváhání jednoho a malér je hned. Ze své letecké kariéry jsem zvyklý létat v noci s NVG a vyhýbat se překážkám na základě hlášení navigátora a v závodě je to prakticky stejné, jen jsem vyměnil knipl za rozpis trati,“ říká vrtulníkový pilot Milan Záhorský z CLV LOM PRAHA a dodává, že tenhle závodní automobilový svět jen tak neopustí. „Baví nás to a myslím, že nás to ještě dlouho bavit bude. Již druhé závody jsme jeli i s logem státního podniku LOM PRAHA, tak doufám, že nám to i v těch příštích závodech přinese jen štěstí,“ konstatuje s úsměvem Milan Záhorský.

Autor: Jana Deckerová