Piety ke Dni válečných veteránů se v Křížovém háji zúčastnil také LOM PRAHA

Vzdát hold válečným veteránům u příležitosti jejich významného mezinárodního dne lze rozličným způsobem. LOM PRAHA se opětovně zapojil do již tradiční vzpomínkové akce, která se konala v pátek 10. listopadu na pražském náměstí Míru.

V celodenním programu se průmyslová společnost Ministerstva obrany prezentovala jak informační kampaní o odborném portfoliu, tak statickými ukázkami komponentů a agregátů souvisejícími s opravami a modernizacemi letecké techniky. Široká veřejnost si mohla v expozici LOM PRAHA zblízka prohlédnout například vystřelovací sedačku VS-1 BRI z podzvukového proudového letounu L-39C Albatros, který provozuje pardubické Centrum leteckého výcviku, dále kombinézu vojenského pilota, včetně Anti-G kalhot, výmětnici klamných cílů ASO-2V o dvaatřiceti hlavních ráže 27,5 mm nebo řez leteckého pístového motoru M337A. Dotazy návštěvníků „lomácké“ expozice směřovaly k opravám letecké techniky, pohonných jednotek a pístových motorů, jakož i k modernizacím vrtulníků a k leteckému i simulovanému taktickému výcviku. 

Hlavní části programu na náměstí Míru se společně s významnými hosty zúčastnil také ředitel LOM PRAHA s.p. Jiří Protiva. Nejprve v Křížovém háji společně s hlavním kaplanem Armády ČR plk. Jaroslavem Knichalem uctili památku padlých vojáků položením květiny a následně odpovídal na otázky moderátora akce, ředitele Odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO plk. Roberta Speychala, o zapojení LOM PRAHA do průmyslové spolupráce ve strategických modernizačních projektech Armády ČR.

 

Autor: Pavel Lang