Česko Slovenská vzájemná výměna zkušeností s novými poznatky

Třiadvacátý lednový den přijela na pracovní návštěvu do západoslovenského Trenčína delegace LOM PRAHA s.p. vedená ředitelem státního podniku Jiřím Protivou. Prvním bodem programu bylo jednání s managementem Leteckých opraven, a.s. Trenčín v čele s předsedou představenstva a generálním ředitelem Jurajem Laušem.

Obsahem prezentace tradiční letecko-opravárenské společnosti, jediné svého druhu na Slovensku, jenž provádí opravy, modernizace i služby integrované logistické podpory letecké techniky (Mi-8/17/171, L-39, L-410, UH-60M, F-16 Block 70), byly aktuální informace a profesní zkušenosti související s portfoliem LOTN, nevyjímaje také renovace pro Vojenské historické muzeum Piešťany. Následné jednání se zaměřilo na možnou konkrétní součinnost obou opravárenských institucí jak při generálních opravách motorů a čerpadel, tak v možném sdílení kapacit.      

„Lomácká“ mise pokračovala do necelé dva kilometry vzdálené high-tech společnosti Virtual Reality Media, a.s., jejímiž produkty jsou simulátory pro vojenské a civilní letectví, pro pozemní síly, dále softwarově definované simulátory, pokročilé aplikace a komponenty, jakož i dílčí služby a školení. V reálu se jedná například o letecká výcviková zařízení pro víceúčelové transportní vrtulníky UH-60M Black Hawk a Mi-17 nebo střední transportní letoun Alenia G.222, dále Full Mission Simulator na Mi-171 či pokročilý letecký simulátor pro proudový podzvukový cvičný letoun Aero L-39 Albatros. Do návštěvy VRM byly zahrnuty také praktické ukázky simulačních technologií.

Text: Pavel Lang
Foto: autor a archivy LOTN a VRM