Společný projekt státního podniku LOM PRAHA a Leteckého muzea Koněšín byl vyhlášen Muzejnickým počinem roku 2022

Předposlední říjnovou sobotu byly v muzejním areálu Studenec vyhlášeny výsledky celonárodní ankety „Muzejnický počin roku 2022“. V kategorii „Renovace“ zvítězil společný projekt státního podniku LOM PRAHA a Leteckého muzea Koněšín – restaurování bitevního vrtulníku Mi-24D (označení NATO „Hind“) trup. č. 0140, který byl ve výzbroji čs. vojenského letectva v letech 1981 až 1994. Unikátnost tohoto stroje spočívá v tom, že po celou dobu svojí technické životnosti létal v původní kamufláži od výrobce a že se jedná o jedinou zachovalou sanitní verzi „čtyřiadvacítky“ na světě.

Repase bývalé armádní „Laně“, která byla prováděna ve kbelském Závodu letadel LOM PRAHA, sebou nesla kromě nového lakování vrtulníku také kompletaci kabiny kapitána vrtulníku a operátora zbraňových systémů, dále výměnu poškozených dílů, zasklení kabiny nebo opravu odpalovacích rámů řízených raket.

Velké poděkování patří zaměstnancům LOM PRAHA pod vedením Lukáše Syrového, kteří renovaci prováděli mimo jiné i ve svém volném čase.

Prestižní cenu „Muzejnický počin roku 2022“ převzali za LOM PRAHA s.p. Milan Obr a za koněšínské letecké muzeum Zdeněk Svobodník. V rámci slavnostního aktu bylo státnímu podniku Ministerstva obrany uděleno také mimořádné ocenění za podporu a přínos českému leteckému muzejnictví.      

Tento počin potvrzuje důležitou profesní indicii. Zájem o opravy historické letecké techniky od LOM PRAHA již překročil pomyslnou hranici Vojenského historického ústavu, pro něhož doposud byly renovace převážně prováděny. V současnosti se na státní podnik MO ČR již obracejí letecká muzea, letecké spolky a sdružení jak z České republiky, tak i ze zahraničí.

  

Autor: Pavel Lang

Foto: Jiří Nárožný, Lukáš Syrový a Josef „Pytlák“ Říha