Pozemní simulační výcvikový systém jako součást dodávky letounů L-39NG

Dceřiná společnost státního podniku LOM PRAHA VR Group, a.s. se vývojem a výrobou systémů pro výcvik pilotů věnuje již pětadvacet let. Ve spolupráci s výrobcem letounů AERO Vodochody AEROSPACE poskytuje zákazníkům také pozemní simulační výcvikový systém (GBTS – Ground Based Training System), který kombinuje palubní vybavení reálného výcvikového letounu L-39NG s moderními simulačními technologiemi. Právě využití těchto nejmodernějších technologií umožňuje připravit komplexní výcviková řešení pokrývající všechny etapy pilotního výcviku, a to od prvotního seznamování s letounem, přes výcvik v létání, až po podporu připravenosti pilotů pro letecké operace.

Výcvik na trenažerech je nejen velmi efektivní, ale nabízí simulace situací, které není možné trénovat v reálném prostředí. Příkladem je možnost přípravy na mise v neznámém teritoriu s komplexním využitím kombinace reálných a virtuálních zbraňových systémů, včetně prostředků elektronického boje, kdy se piloti připravují na používání systémů v pokročilých bojových letounech. To vše v jednotném simulovaném prostředí, kde je činnost vlastních podpůrných jednotek i systémů protivníka simulována za podpory umělé inteligence.

Dobrou zprávou je, že se tyto sofistikované simulační výcvikové systémy vyvíjejí a vyrábějí v České republice a následně budou provozovány také v pardubickém Centru leteckého výcviku LOM PRAHA s.p. společně s nově pořízenými letouny L-39NG.

 

Z podkladů VR Group, a.s. připravil: Pavel Lang

Foto: archiv VR Group, a.s. a AERO Vodochody AEROSPACE a.s.