Představujeme národní schopnosti na mezinárodním veletrhu FFF 2022

Jsme rádi, že vás po čtyřleté pauze způsobené covidovou pandemií můžeme opět osobně potkat. „Future Forces Forum je pro nás jedna z nejvýznamnějších platforem k setkání odborné komunity, která reaguje na nejnovější technologie a trendy v oblasti obrany a bezpečnosti na národní i mezinárodní úrovni. Tuto prestižní profesní příležitost dlouhodobě využíváme a prezentujeme zde naše unikátní české schopnosti,“ říká ředitel LOM PRAHA, s.p. Jiří Protiva.

Expozice LOM PRAHA s.p. je umístěna v hale č. 3 pod č. 325 a mimo jiné v ní můžete shlédnout několik zajímavých exponátů z odborných divizí státního podniku.

Simulátor pro letoun L-39NG s virtuální helmou od naší dceřiné společnosti VR Group a.s. je počítačový experimentální trenažér určený k základnímu seznámení s kokpitem a avionikou v reálném čase. Lze jej využít i pro společný nácvik vybraných scénářů taktiky ve spolupráci s dalšími tréninkovými zařízeními. Simulátor má 3D virtuální kokpit s vysokým rozlišením, který umožňuje cvičícímu komunikovat se všemi simulovanými ovládacími prvky.

Můžete si zde prohlédnout také vystřelovací sedačku VS1 do cvičného proudového letounu L-39. Ta zajišťuje vhodnou a správnou polohu pilotova těla a spolehlivé spojení mezi systémy jeho pilotní přilby spolu s oblekem a palubními systémy letadla, tak aby byly zachovány životní funkce pilota během všech fází letu a při nouzovém úniku z letadla. Sedačka VS1 zajišťuje bezpečné a spolehlivé katapultování pilota z letadla pomocí dvoustupňového procesu katapultování v konkrétních provozních podmínkách.

V expozici LOM PRAHA, s.p. uvidíte také pístový motor M-337 AK s vrtulí (Walter M-337), což je československý vzduchem chlazený šestiválcový řadový invertní letecký motor zkonstruovaný koncem 50. let 20. století v tehdejším podniku Motorlet. Tato verze je s modifikovaným systémem mazání umožňujícím neomezeně dlouhý let na zádech a krátkodobou akrobacii.

„Vystavené exponáty prezentují národní schopnosti budované ve státním podniku, a to MRO letecké techniky, letecký výcvik a simulační technologie,“ dodává ředitel státního podniku Jiří Protiva.

Text: Ivan Tesař

Foto: Jitka Šuláková