Vzdušné síly Armády ČR dostaly k třicátinám vzácný dárek

Ministryně obrany Jana Černochová společně s generálmajorem Petrem Čepelkou pokřtili novou knihu „Vzdušné síly Armády České republiky“, jejímiž autory jsou kapitánka Leona Hájková a kolektiv.

Profesní poctou pro LOM PRAHA s.p. je, že se v publikaci, která popisuje dění ve VzS AČR od roku 1993 do současnosti, píše také o portfoliu státního podniku.

V kapitole „Příprava personálu“ jsou zveřejněny zevrubné informace o komplexním leteckém výcviku pilotů Armády ČR, které zajišťuje již dvacet roků Centrum leteckého výcviku LOM PRAHA. Následně lze také nahlédnout do zákulisí Taktického simulačního centra, kde se cvičí čeští a zahraniční piloti taktického letectva i radaroví řídící bojového použití či letečtí návodčí.

Svoje místo „lomáci“ mají také v kapitole „Letecká technika Vzdušných sil Armády České republiky“, kde jsou provozované letouny a vrtulníky pardubického CLV. V reálu se jedná o Zlín Z-142C AF, L-410UVP, L-39C, Mi-17 a Enstrom En-480B-G.  

Slavnostnímu křtu první monografie byl v Armádním muzeu Žižkov přítomen také ředitel LOM PRAHA: „Vzdušné síly Armády České republiky byly i nadále budou pro náš státní podnik klíčovým zákazníkem. Gratuluji kolektivu autorů ke krásné a zajímavé publikaci a vzdušným silám k 30. výročí jejich vzniku,“ uvedl Jiří Protiva.  

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv Ministerstva obrany a CLV LOM PRAHA s.p.