Třicátiny LZS AČR Líně i s „lomáckou“ dvojkou

Letecká záchranná služba v Česku zahájila činnost oficiálně 1. dubna 1987. Mezi prvními provozovanými vrtulníky byly lehké víceúčelové Mi-2. 

Poslední letuschopná „dvojka“, s imatrikulací 0711, se nachází v pardubickém Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. Tento stroj sloužil v devadesátých letech na stanicích Letecké záchranné služby Kryštof 07 (Plzeň) a Kryštof 17 (Havlíčkův Brod). 

Od prvního května 1991 začala armáda z vojenského letiště Líně u Plzně zajišťovat leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj. V současné době zajišťuje Armáda České republiky LZS pouze z líňské základny, a to vrtulníkem střední hmotnostní kategorie W-3A Sokol z výzbroje kbelské 24. základny dopravního letectva.

Připomínka kulatých třicátin provozu armádní letecké záchranky z letiště Líně se uskutečnila jak ve čtvrtek 28. dubna 2022 slavnostním shromážděním zástupců ministerstva obrany, ministerstva zdravotnictví, armády, složek IZS, bývalých a současných zaměstnanců stávajícího Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny AČR, tak i v pátek 29. dubna 2022 Dnem otevřených dveří v Líních.

LOM PRAHA s.p. měl na této významné události dvojí zastoupení, jednak podnikovou delegací v čele s jeho ředitelem Jiřím Protivou a již uvedeným vrtulníkem Mi-2 (statická ukázka), s nímž na LKLN přiletěli ředitel CLV Jaroslav Špaček a jeho zástupce Tomáš Bruštík.

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková