Dva nejvyšší představitelé katolické církve požehnali výcvikové flotile Centra leteckého výcviku LOM PRAHA

Dnes ve středu 19. července se letiště Pardubice proměnilo v centrum pozornosti při jedinečném slavnostním aktu. Emeritní pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka v přítomnosti arcibiskupa pražského a primase českého Jana Graubnera, ředitele státního podniku LOM PRAHA Jiřího Protivy a ředitele CLV Jaroslava Špačka, udělili požehnání víceúčelovému vrtulníku En 480B-G tr. č. 0474 a celé výcvikové flotile CLV.

Vrtulník Enstrom, který nese jméno Arnošt na počest Arnošta z Pardubic, prvního pražského arcibiskupa a českého metropolity (1297–1364), byl vybrán prostřednictvím ankety mezi žáky pardubických škol v roce 2018. Tato volba odráží snahu spojit letectví a historii tohoto regionu.

Tato slavnostní ceremonie se konala u příležitosti nadcházejícího 20. výročí založení Centra leteckého výcviku LOM PRAHA, které se specializuje na přípravu pilotů pro Vzdušné síly Armády České republiky, posluchače Univerzity obrany v Brně a výkonné letce zahraničních vojenských letectev. Centrum má také úzkou spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému České republiky. Již 20 let je významnou institucí ve výcviku a vzdělávání pilotů a přispívá k bezpečnosti a obraně vzdušného prostoru země.

Během prohlídky hangáru oprav byla vzácné návštěvě poskytnuta jedinečná příležitost seznámit se s aktuálně provozovanou leteckou technikou v CLV. Mezi vystavenými stroji se nacházely vrtulníky Enstrom 480B-G a Mi-17, letouny Z-142C AF, Z-43, L-410UVP a L-39C. Nejzajímavějšími objekty na prohlídce byly dva vzácné historické exponáty Leteckého muzea Kbely - Vojenského historického ústavu (VHÚ) - C-11 a Z-381, které se díky LOM PRAHA nacházejí v letuschopném stavu.

Součástí této události bylo také setkání s vicemistrem světa v akrobatickém létání, vítězem mezinárodních závodů série Red Bull Air Race a rovněž instruktorem CLV, Martinem Šonkou.

V průběhu slavnostního aktu požehnání zazněla z úst Dominika kardinála Duky modlitba Žehnání vrtulníku a výcvikové letky. „Svěřujeme Ti tento stroj, který nese jméno arcibiskupa Arnošta z Pardubic i všechny stroje této letky. Prosíme tě, ať na nich i jejich pilotech a posádkách spočine Tvé požehnání,“ pronesl kardinál Duka.

„Dnešní návštěva CLV mne velmi zaujala. LOM PRAHA je fungující podnik, který má duši. Který vidí dopředu a má rozhled. A z toho mám velkou radost a přeji si, aby se LOM PRAHA takto rozvíjel i nadále,“ řekl arcibiskup Jan Graubner.

Po skončení návštěvy ji zhodnotil také ředitel státního podniku LOM PRAHA: „Vedle odborného portfolia státního podniku LOM PRAHA máme zájem udržovat a rozvíjet historické, kulturní i duchovní tradice. Požehnání výcvikové letky si velice vážíme a za tuto duchovní přímluvu děkujeme.“

 

Text: Jitka Šuláková

Foto: Jana Deckerová