Podpis Smlouvy o strategické spolupráci mezi LOM PRAHA s.p. a AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Smluvní strany, LOM PRAHA s.p. a AERO Vodochody AEROSPACE a.s., dokončily vyjednávání a dnem 23. června 2021 podepisují Smlouvu o strategické spolupráci. Ve smlouvě deklarují vzájemnou součinnost při prodloužení provozní doby proudových podzvukových cvičných letounů L-39C, možnost pověření LOM Praha opravami proudových motorů AI-25TL pro L-39 v rámci průmyslové spolupráce a zavádění letounů L-39NG do výcvikového systému pilotů v Centru leteckého výcviku.

S příchodem nového vedení státního podniku LOM PRAHA s.p. došlo k zintenzivnění dosavadních jednání se společnostmi AERO Vodochody AEROSPACE a.s. a OMNIPOL a.s, který do jednání aktivně vstoupil. Vstřícný krok obou stran je klíčovou indicií k zachování schopnosti strategického podniku Ministerstva obrany ČR pro základní a pokračovací výcvik pilotů Vzdušných sil Armády ČR.

„Podpisem smlouvy o strategické spolupráci jsme se výrazně posunuli v zajištění kontinuity výcviku pilotů Vzdušných sil Armády České republiky, přičemž jsme se zároveň dohodli na průmyslové spolupráci v dílčích oblastech společných zájmů,“ řekl Mgr. Jiří Protiva, ředitel LOM PRAHA s.p.

Na základě dlouhodobé strategické spolupráce mezi Aerem Vodochody a LOM Praha zpracovalo Aero podklady pro prodloužení životnosti letounů L-39 Centra leteckého výcviku. „Vzdušné síly AČR jsou naším nejdůležitějším strategickým partnerem. Naším cílem je podpořit zajištění současného i budoucího výcviku vojenských pilotů v České republice,“ doplnil Dieter John, prezident a CEO Aera Vodochody.

Flotilu letounů AERO L-39C Albatros, kterou v současné době tvoří 7 strojů, provozuje Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA s.p. na letišti Pardubice. Od počátku jejich nasazení, tj. od roku 2004 do současné doby, nalétaly 20 400 letových hodin. Aktuální nálet se u jednotlivých letounů pohybuje mezi 2 400 až 3 000 letovými hodinami. Technická životnost strojů se však blíží konci jejich provozu a rezignace na tuto schopnost by negativně ovlivnila kontinuitu výcviku leteckého personálu VzS AČR a jejich přechod k pokročilé taktické přípravě na podzvukové i nadzvukové letecké technice.

Tisková zpráva je společným prohlášením LOM PRAHA s.p a AERO Vodochody AEROSPACE a.s.