Požadavky na „lomáckou“ leteckou školu jsou rok od roku vyšší

Do Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA přicházejí posluchači z druhého ročníku brněnské Univerzity obrany. Část z nich absolvuje odbornou přípravu na cvičném vrtulovém Z-142C AF (standardní tréninkový program 45 hod.) a poté jsou rozděleni na piloty taktického (po „zlínku“ pokračují na L-39C, standardní tréninkový program 200-400 hod.) a dopravního letectva (po „zlínku“ pokračují na L-410UVP, standardní tréninkový program 100-120 hod.). Část z nich, kteří cílí na vrtulníkovou platformu, začínají přímo na strojích En-480B-G (standardní tréninkový program 100-180 hod.).

Pro úplnost je třeba dodat, že z dva a půl kilometrové betonové ranveje (RWY 09/27) pardubického letiště (LKPD) vzlétají a přistávají i další letouny výcvikové flotily CLV LOM PRAHA: Evektor EV-97 (tr. č. 2617), Zlín Z-142 (OK-PNE) a Zlín Z-43 (OK-WOI).    

Letové akce mají daný scénář, a to plánování a přípravu letů, brífink, provedení letů, rozbor a vyhodnocení letů. Struktura výcviku se liší podle toho, do které již výše zmíněné kategorie pilot patří. Obecně řečeno, letový výcvik u CLV LOM PRAHA má ve svých osnovách potřebné spektrum cílených činností: techniku pilotáže ve střední, malé a přízemní výšce, taktické létání, údery na pozemní cíl, vzdušné boje, jakož i létání, vzlety a přistání v horském terénu, podvěsy nebo lety v noci s brýlemi pro noční vidění.

 

Text: Pavel Lang

Ilustrační foto: Pavel Vanka, Vladislav Saladyga, Petr Huňáček a archiv Centra leteckého výcviku LOM PRAHA s.p.