Výcvik zahraničních pilotů a techniků pandemie ovlivnila, ale nezastavila

Letecký, pozemní a simulovaný taktický výcvik provádí Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA pro příslušníky zahraničních letectev již deset let. Uplynulý rok 2021 však byl pro pardubické „céelvéčko“ jedním z náročnějších. Ani ne tak co do počtu studentů a složitosti výcviku, ale v souvislosti s pandemií Covid-19, respektive s nařízenými protiepidemickými opatřeními. Tady je krátké ohlédnutí…

První čtvrtletí bylo v CLV značně ovlivněno nejen „vánoční“ covidovou vlnou“, ale také nebývale nepříznivými meteorologickými podmínkami. Do standardní podoby se profesní příprava létajícího a pozemního personálu dostala až v polovině roku. Bohužel, ne na dlouho. Důvod? SARS-CoV-2.

Nicméně, i přes uvedené těžkosti, se podařilo dokončit výcvikovou misi z předchozího roku pro nigerijské piloty cvičných proudových letounů L-39C (pozn. smluvní kontrakt byl 150 výcvikových hodin na pilota) a proběhly dva kurzy pro nigerijské techniky vrtulníku Mi-17. Jejich školení bylo zaměřeno na provádění prací po 50, 100 a 200 nalétaných hodinách „sedmnáctky“, tedy na práce úrovně tzv. základnové údržby.

V taktickém simulačním centru, které je součástí CLV, cvičili signatáři projektu Mnohonárodního střediska leteckého výcviku (MATC – Multinational Aviation Training Centre), tj. Česká republika, Chorvatsko, Slovensko a Maďarsko s podporou Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) a Tactical Leadership Programme (TLP). Týden se v TSC připravovali rakouští piloti Eurofighterů a radaroví řídící, kteří si přizvali také radarového řídícího ze Slovinska. Dva týdny zde cvičili taktiku i příslušníci iráckých vzdušných sil, konkrétně piloti podzvukových bitevníků L-159 ALCA.

Ke konci roku nastoupili na odborný kurz zaměřený na demontáž, montáž a seřízení turbohřídelových motorů vrtulníku Mi-17 palubní technici z Lotyšska.

Co do počtu osob bylo největším školení standardních a nouzových postupů na CPT (Cockpit Procedures Trainer) simulátoru Mi-2 pro polské piloty. Tato příprava probíhala třináct týdnů, a to od září do začátku prosince v týdenních kurzech.

Z podkladů Petra Chiprianova připravil: Pavel Lang

Ilustrační foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.