Premiéra, která nadchla plastikové modeláře i LOM PRAHA

Stovky plastikových modelů letadel, vrtulníků, ponorek, kosmických lodí a vojenské techniky, s tím výstava replik palubních desek letounů 2. světové války a k tomu bohatý doprovodný program – to byla soutěž modelářů „Hradecký Lev“, která se konala v sobotu 13. ledna 2024 v prostorách královéhradeckého Kongresového centra Aldis. Státní podnik Ministerstvo obrany České republiky LOM PRAHA se k tomuto již tradičnímu soutěžení premiérově připojil.

V programu „Hradeckého Lva“ měl LOM PRAHA osobité zastoupení. Ředitel LOM PRAHA s.p., společně s primátorkou Hradce Králové a ředitelem Leteckých služeb Hradec Králové, soutěž slavnostně zahájili. Následovala beseda modelářů s ředitelem státního podniku Jiřím Protivou a ředitelem Centra leteckého výcviku LOM PRAHA Jaroslavem Špačkem, kteří je seznámili s aktuálním portfoliem i zapojením státního podniku Ministerstva obrany do průmyslové spolupráce ve strategických projektech české armády, do nichž patří pořízení bojových letounů F-35 Lightning II a pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Neméně zajímavé byly i informace o servisní a simulační podpoře vrtulníkové platformy H-1, dále o zajištění životního cyklu vrtulníků řady Mi tzv. národní cestou pro AČR a partnery z EU a NATO, jakož i zajímavosti o leteckém a taktickém simulovaném výcviku pilotů v CLV a přezbrojení na novou leteckou techniku pardubické výcvikové instituce.

Při vyhodnocení soutěže LOM PRAHA ocenil nejlepší modelářská díla ve speciálním tématu soutěže „Letecká technika československých a českých pilotů“, a to jak v seniorské, tak v žákovské kategorii. Vítězové si převzali model víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom, kterým byly nedávno přezbrojeny Vzdušné síly Armády ČR.  
 
Autor: Pavel Lang