V portfoliu LOM PRAHA nejsou jen vrtulníky, ale nově i bojová vozidla pěchoty CV90

Na konci května schválila vláda nákup 246 švédských BVP CV90, na jejichž výrobě se bude minimálně 40 procenty podílet český obranný průmysl. Jednou z firem je také dceřiná společnost státního podniku LOM PRAHA, akciová společnost VR Group, která dodá komplexní simulační systém. Smlouvu s BAE Systems Hägglunds podepsal na nedávném mezinárodním veletrhu IDET 2023 předseda představenstva VR Group, a.s., Vít Ryška.

„Mohu potvrdit, že pro vozidlo CV90MkIV dodáme počítačové učebny s výukovými lekcemi a simulátory s věrnými replikami vnitřního prostoru kabin řidiče a kabin otočné věže vozidla,“ uvedl V. Ryška.

Výukové lekce budou podle Ryšky obsahovat podrobný popis jednotlivých systémů vozidla, jejich ovládání a údržbu v audiovizuální formě podpořené 3D modely. Systém rovněž umožní automatické vyhodnocování studentů. Kabiny pro praktickou část výcviku budou vybaveny originálními přístroji, stejnými, jako jsou použity ve vozidlech CV90. Kabiny navíc budou na pohyblivých základnách pro navození maximální věrnosti simulace během jízdy.

„Simulátory umožní výcvik osádek v ovládání vozidla a jeho systémů, vzájemnou spolupráci jednotlivých členů osádky i koordinaci bojových úkolů mezi jednotlivými vozidly a s nadřízeným stupněm velení,“ doplnil Ryška s tím, že simulátor umožní zpětnou analýzu výcviku a zpracování alternativních scénářů řešení bojových úkolů. Simulátory CV90 bude možné propojit s již existujícími simulátory obdobné techniky a provádět

cvičení větších bojových uskupení s využitím různých typů techniky a různých taktických scénářů.

Obě společnosti mají s výrobou simulátorů bohaté zkušenosti, VR Group dodává například taktické simulátory pro Pozemní síly AČR a výcvik štábů. Její simulátory pro BVP-2, LandRover a KOT Pandur využívají čeští vojáci v Centru simulačních a trenažérových technologií (CSTT) ve Vyškově. Kromě toho tato firma dodává střelecké simulátory pro Hradní stráž a Policii ČR.

Systém pro CV90 bude z větší části instalován právě v CSTT v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov, kde je soustředěn výcvik na simulátorech pro celou Armádu ČR.

„Pro naši dceřinou společnost VR Group, a.s., respektive celou skupinu LOM PRAHA s. p., představuje tento kontrakt zásadní milník v dosavadním působení. Vývoj simulačního řešení pro novou platformu MkIV s využitím současných vyspělých technologií modelování a simulace přinese do České republiky nové kompetence a skrze nastavenou průmyslovou spolupráci zajistí jejich dlouhodobý rozvoj do budoucna,“ říká ředitel státního podniku LOM PRAHA, s.p. Jiří Protiva.

Zapojení českého obranného průmyslu, který dosáhl technologické úrovně potřebné ke zvládnutí provozu a údržby pořizované techniky, znamená že se velká část prostředků, které Česká republika vynaloží na pořízení nových BVP, do státního rozpočtu vrátí v podobě daní a odvodů. Dalším benefitem je rozvoj zaměstnanosti a rovněž odborné know-how v tuzemských firmách, které se do projektu zapojí.

 

Text: Pavel Lang

Foto: autor a archiv společnosti BAE Systems